Ny innsikt i Afrikas historie og sivilisasjon

NRKs mangeårige Afrikakorrespondent og prisbelønte historieforteller Tomm Kristiansen utfordret mange nordmenns bilde av Afrika som et kontinent preget av sult, borgerkriger, barnesoldater og brutalitet da han holdt sin videoforelesning for FSU 1. juni.

Kristiansen har reist ut og inn i Afrika de siste 30 årene, og forsikret at man må reise langt for å finne utsultede barn. Nødhjelpsorganisasjonene forteller bare historien om de 10 prosent fattigste. Vårt bilde av Afrika er i altfor stor grad preget av at vi ser verdensdelen gjennom vestens briller.

Kristiansen ga eksempler på avanserte sivilisasjoner i det gamle Etiopia, i Timbuktu i Mali og i Zimbabwe før kolonitiden. Fra vår egen tid trakk han fram at Tanzania fikk Vipps-betaling ti år før Norge.

Da apartheidsystemet i Sør-Afrika ble avskaffet i 1990, bidro den tradisjonelle afrikanske livsfilosofien ubuntu sterkt til at overgangen til det nye regimet under ledelse av Nelson Mandela ble fredelig. Ubuntu bygger på tanken om forsoning – at forbryter og offer skal samarbeide om å skape ro og fred. 

Dette var tanken bak Sannhetskommisjonen som ble opprettet av Mandela og ledet av erkebiskop Desmond Tutu: Vi skal tilgi, men vi skal vite hva vi skal tilgi. 

Kristiansen advarte mot bistandsarbeidere som vil gjøre afrikanere til klienter i stedet for handelspartnere. Og han konkluderte med at det aldri har vært så få borgerkriger og så mange akademikere i Afrika som nå.

Skroll til toppen