Oppsummeringer

Hans Nielsen Hauge: Norges kristne kjempe

I år er det 250 år siden Hans Nielsen Hauge ble født i 1771. Bondesønnen fra Østfold levde et dramatisk liv som legpredikant i kamp mot presteskap og en eneveldig dansk-norsk statsmakt til han døde som en respektert og velstående samfunnsborger i 1824 i Kristiania.

Les mer »

Gripende musikalsk historiefortelling

Trioen «Gutta på skauen» med operasanger og forfatter Per Vollestad som frontfigur, ga de fremmøtte på FSU tirsdag 5/10 en gripende forestilling om Grini fra fangeleiren ble opprettet i juni 1941 til frigjøringen i mai 1945.

Les mer »

Vippepunkter: Hvor ille kan det bli?

Situasjonen er ikke så dyster som mange tror, men likevel svært alvorlig. Verden vil bestå, menneskeheten også, sa professor og biolog Dag O. Hessen da han holdt sitt foredrag om klima.

Les mer »

Lysakerkretsen = Lokalhistorie = Norgeshistorie

Slik konkluderte Bodil Stenseth sin forelesning om Lysakerkretsen den 21. september. Stenseth tok oss med tilbake til den tiden da hovedstaden var en ravnekrok, da kunstnere og forfattere flyktet utenlands og da de 4 store utga sine bøker på danske Gyldendal.

Les mer »

Dystre utsikter for Myanmar

Under tittelen «Hvor går Myanmar?» ga professor Stein Tønneson FSU en grundig forelesning med en svært pessimistisk undertone. Hans konklusjon var at Myanmar mest sannsynlig står overfor en langvarig krise med økonomisk nedgang og politiske og etniske konflikter som kan føre til en delvis oppløsning av staten.

Les mer »

Steinfelds historietime med lange linjer og korte anekdoter

FSUs første medlemsmøte med publikum på ni måneder ble en både analytisk og festlig gjennomgang av Sovjetunionens fall for tretti år siden og Russlands historie etterpå. Journalist og historiker Hans Wilhelm Steinfeld, med fire perioder bak seg som NRKs korrespondent i Moskva, trakk linjene fra Russlands president i dag, Vladimir Putin, tilbake til den sovjetiske partisjefen Leonid Bresjnev på 1960-, 70- og 80-tallet.

Les mer »

Ny innsikt i Afrikas historie og sivilisasjon

NRKs mangeårige Afrikakorrespondent og prisbelønte historieforteller Tomm Kristiansen utfordret mange nordmenns bilde av Afrika som et kontinent preget av sult, borgerkriger, barnesoldater og brutalitet da han holdt sin videoforelesning for FSU 1. juni.

Les mer »

Den nye silkeveien – et uttrykk for Kinas langsiktig strategi

Kinas økende makt i verden – politisk, økonomisk og militært – var bakteppet for journalist og forfatter Torbjørn Færøviks videoforelesning for FSU 18. mai. Færøvik trakk linjene fra den gamle silkeveien under Han-dynastiet de første århundrene etter Kristus til president og partisjef Xi Jin-Pings storstilte planer om en ny silkevei fra Kina til Europa.

Les mer »
Rull til toppen