Den kjente og verdsatte barnebokforfatteren Anne-Cath. Vestly og hennes univers var tema da Agnes-Margrethe Bjorvand holdt sitt foredrag: «Verdier i Anne-Cath. Vestlys liv og forfatterskap».
Anne-Cath. Vestlys liv og forfatterskap har preget en hel generasjon eller kanskje flere, og hvem husker ikke Ole Aleksander, Mormor og de åtte ungene, Lillebror og Knerten, Guro eller Kanutten, enten vi møtte dem i Barnetimen for de minste, i bøker, i filmer eller på TV.
Hun ble født på Rena i 1920 og bodde i barndommen på Rudshøgda i Ringsaker, på Jessheim, på Lillehammer hvor hun tok artium og senere i Oslo. Hun døde i 2008, 88 år gammel.
Agnes-Margrethe Bjorvand er universitetslektor ved Universitetet i Agder og har skrevet biografier både om Astrid Lindgren og vår egen Anne-Cath. Vestly. Den siste ble utgitt i forbindelse med 100-årsjubileet i fjor, illustrert av Hans Jørgen Sandnes.
Det ble et engasjerende foredrag med sterke følelser og minner for oss som hørte på, minner fra oppvekst og barndom, men foredraget bidro også til større forståelse for hva Anne-Cath. Vestlys forfatterskap har betydd for vår generasjon.
Foredraget ble en presentasjon av Anne-Cath. Vestlys verdier. Hun var en nytenkende og modig forfatter, og la stor vekt på respekt for andre mennesker og at barn skulle være medvirkende og medbestemmende i samfunnet.
Hun bidro til å endre norsk barnelitteratur, og hun ble en sterk stemme i utviklingen av likestilling og respekt for andre. Andre viktige verdier i hennes forfatterskap var tålmodighet, nøysomhet og ikke minst det å være snille mot hverandre. Og hun måtte tåle kritikk for sin åpenhet når hun mente at vi ikke skulle lyve for barn eller ikke fortelle sannheten.
Høydepunktet i foredraget ble derfor også da Agnes-Margrethe Bjorvand leste fortellingen: «Barnetimen for voksne» om lille Anton som skulle lære om hvordan barn kommer til verden. Verken fortellingen om storken eller historien om at «barn kjøper vi på landet» har etter dette vært den samme. Det har heller ikke vår forståelse av barn eller hvordan vi skal forholde oss til barneoppdragelse. Men det store pedagogiske prosjektet til Anne-Cath. Vestly var også et ønske om å oppdra oss voksne slik at vi kan bevare det barnlige blikket og lettere oppleve magien i hverdagen.