Et dypdykk i norsk middelalderhistorie

En forventningsfull gruppe gikk tirsdag 26.9 på bussen ved Fornebu S i gråvær, men solen kjempet seg gjennom skydekket. Sol, blå himmel og høstfarger. Hva mer kan man ønske seg på dagstur til Granavollen, et historisk sted i hjertet av Hadeland?

Vi besøkte Søsterkirkene (middelalderkirkene Maria og Nikolai) og Granavolden Gjæstgiveri, men Granavollen har også mye annet av historisk interesse å by på. Kirkene ligger vakkert til på en høyde omringet av trebebyggelse fra 1600- til 1800-tallet, hvorav et gjestgiveri.

Granavollen​ har vært et kulturelt og religiøst møtested i mer enn 2000 år. Her møttes folk til ting, midtsommerblot og vinterblot. Området har rikt jordsmonn og dermed et omfattende jordbruk, store gårder og rike avlinger.

De to steinkirkene på Granavollen ble reist i middelalderen – en enkel et-skips, Mariakirken, og en 3-skips, Nikolaikirken. Den  siste er i all hovedsak bevart slik den er i dag, men koret ble forlenget for å få plass til det økende antall geistlige. Mariakirken brant ned på 1800-tallet, og all utsmykking og taket brant ned. Takket være danskekongen ble ikke kirken revet, men bygget opp igjen, men opprinnelig utsmykking gikk dessverre tapt i brannen.

Granavollen er det eneste stedet i Norge med to kirker ved siden av hverandre. Maria-kirken var sognekirke, mens Nikolai-kirken var kirke for et stort område. Man tror at Mariakirken hovedsakelig ble brukt av allmuen, mens Nikolaikirken (basilikaen) var for geistligheten og datidens overklasse.

Kirkene er fortsatt aktivt i bruk både for kulturelle arrangementer og til kirkelige seremonier. Det er over 200 kulturarrangementer her i året. Sommersesongen fra 10. juni til 20. august er særlig travel – ikke minst i forbindelse med alle pilgrimmene på vei til Nidaros med håp om å rekke Olsok (29. juli).

MERK Denne oppsummeringen inneholder også tekst og bilder mottatt fra deltakere. TUSEN TAKK for bidragene!

Skroll til toppen