Direktør for Oslo Konserthus, Jørgen Roll, har en variert bakgrunn fra norsk kultur- og idrettsliv. Som bosatt på Blommenholm i hele sitt liv er han også Bærumsentusiast, noe han fremhevet i kåseriet om sin karriere på FSUs medlemsmøte 28. januar.
Roll startet som leder av festivalen Norwegian Wood på Bærums verk i 1992 og i Frognerbadet fra 1994. Det fortsatte han med i 20 år, men det var andre prosjekter han brukte mest tid på i mye av denne perioden.
Telenor Arena
Roll ble engasjert som prosjektleder da Stabæk fotball satte i gang byggingen av det som skulle bli Telenor Arena, nå Utility Arena, på Fornebu. Han sa han var ansvarlig for alt, unntatt fotball og bygging. Arenaen sto ferdig i 2009, men Roll mente den kom 10 år for tidlig fordi Fornebu ikke var tilstrekkelig utbygget til et så stort anlegg.
Snart oppsto det problemer med å forene hensynet til Stabæks fotballinteresser med behovet for inntektsbringende konserter i arenaen. Etter hvert forsvant Stabæk tilbake til Nadderud. Da trakk flere av sponsorene seg. Roll sa han fikk nok av Telenor Arena etter Melodi Grand Prix ble arrangert der i 2010.
500 konserter med 250.000 beøkende
I 2014 fikk Roll tilbud om å bli direktør og daglig leder for Oslo Konserthus. -Det er enklere å arrangere konserter der enn i Frognerbadet. Ingen gjørme, bemerket han.
I Store Sal, Lille Sal og Røverstaden i konserthuset arrangeres om lag 500 konserter i året med et publikum på totalt 250.000. Oslofilharmonien med 65 konserter i året er største leietager.
Et mangfoldig kulturtilbud
Roll sa det er viktig for en kulturinstitusjon å fornye seg, men la til at det er en utfordring å utvide publikumsgrunnlaget. De fleste besøkende i Oslo konserthus kommer fra Frogner/Majorstua, Bærum og Asker.
Folk øst for Akerselva har ikke noe forhold til det som foregår der. Derfor er det en viktig oppgave å sørge for et mangfoldig kulturtilbud.
En konservativ bransje i total forandring
Roll sa at musikkbransjen er både konservativ og i total forandring på samme tid. Den er konservativ i den forstand at de samme artistene ofte går igjen år etter år. Forandringen består primært i en gjennomgripende forvandling fra det analoge til det digitale. Inntekter fra fysisk platesalg er borte. Nå er det antall strømminger og følgere på sosiale medier som teller. De digitale plattformene gir ikke like mye inntekter for artistene. Derfor må de ut på konserter live.