Solidaritet i sør – eller Russland og Kinas ekkokammer? Det var den provoserende tittelen på professor Benedicte Bulls forelesning om BRICS på FSUs medlemsmøte 11. februar. Forståelig nok besvarte hun hverken spørsmålet med enten – eller eller begge deler.
Hovedformålet med BRICS – en forkortelse for organisasjonens fem første medlemsland Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – er å reformere det internasjonale finanssystemet, slik vi kjenner det i form av institusjoner som Pengefondet (IMF), og Verdensbanken. BRICS-landene oppfatter disse institusjonene som i for høy grad styrt av vestens interesser.
Bull mente at BRICS til nå har vært en organisasjon mye preget av store ord uten at den har fått utrettet så mye. Flere av medlemslandene har hatt større innflytelse i G 20 enn gjennom BRICS. Men dette kan være i ferd med å forandre seg.
Egen bank
BRICS har opprettet sin egen bank med sete i Kina og en tidligere brasiliansk president som direktør. Den fungerer på mange måter som Pengefondet, men uten at vestlige land med USA i spissen kan være med å sette lånebetingelsene. BRICS-banken prøver å gjøre seg mer uavhengig av dollar som valutareserve.
Kina har vært og er det mest dominerende landet i BRICS. Kinas mål er å påvirke de andre medlemslandene til å bli lojale til Kinas langsiktige interesser. At BRICS-landene utgjør en stadig større andel av verdensøkonomien, skyldes primært den økonomiske veksten i Kina. BRICS utgjør i dag en større andel av verdensøkonomien enn EU, men ligger fortsatt bak G7-landene.
Trump
President Trumps uforutsigbare politikk kan føre til at mange land oppfatter tilknytning til USA som mer risikabelt enn trygt. BRICS-landene med Kina i spissen forsvarer for eksempel Verdens Handelsorganisasjon, WTO, som egentlig har stått på stedet hvil siden Trumps første presidentperiode.
Bull mente at Trump kan komme til å gjøre BRICS stadig mer relevant.
Utvidelse
I 2023 ble BRICS utvidet med Egypt, Emiratene, Eritrea og Iran. Kina har sterke interesser i eller et nært forhold til disse landene. I år er også Indonesia med sin høye befolkning blitt medlem. Og blant kandidatlandene finner vi Nigeria, landet med størst befolkningstall i Afrika.
Russlands jakt på nye venner
Russland er blitt mer interessert i BRICS etter at landet gradvis er skjøvet vekk fra det gode internasjonale selskap siden annekteringen av Krim i 2014. Men Russland kan ikke være en del av det globale sør, som de andre BRICS-landene gjerne ønsker å omtale seg selv som. Likevel bruker myndighetene i Kreml BRICS bevisst i jakten på nye venner og som middel til å spre sitt eget narrativ om krigen i Ukraina.
Og russerne lykkes til dels med dette. Flertallet av BRICS-landene stemmer enten avholdende eller for Russland i FN. Ingen av dem er med på sanksjoner mot Russland.
Identitet og indre uenighet
Fortsatt er mye av aktiviteten i BRICS mest symbolsk, men Bull mente likevel at BRICS kan virke identitetsskapende. På den annen side er der fortsatt mye indre uenighet. Mens India fortsatt har et svært skeptisk syn på Kina, er Sør-Afrikas holdning til Beijing svært positiv.







