Dette var det klare budskapet da seniorforsker ved NUPI Sverre Lodgaard foreleste om Irans rolle i Midtøsten for FSU 5. november.
Lodgaard er kanskje landets fremste ekspert både på Iran og atompolitikk. Han slo fast at Israel ser på Irans atomprogram som en eksistensiell trussel, ikke minst fordi det kan være ubehagelig kort varslingstid dersom Iran skulle bestemme seg for et atomangrep en gang i fremtiden.
Gjensidig bitterhet Iran/USA
Han tok for seg stormaktarivaliseringen i Midtøsten tilbake til 1950-tallet da Irans statsminister, Musssadegh nasjonaliserte landets oljeindustri. President Eisenhower i USA innså at konflikten kunne plasseres på øst/vestaksen. Da ble Mossadegh satt i husarrest. Dette ble begynnelsen på Irans bitterhet mot USA.
I 1979 ble amerikanske diplomater satt i husarrest i Iran. Der ble de sittende i 444 dager. Det ble starten på USAS bitterhet mot Iran.
Folk liker ikke å bli okkupert
Lodgaard mente Midtøsten var inne i en god periode fram til Hamas angrep Israel 7. oktober 2023. Han viste blant annet til en avtale mellom Saudi-Arabia, Kina og Iran som ga nytt håp om våpenhvile i borgerkrigen i Jemen. Det ble også inngått en avtale mellom Israel og Saudi-Arabia som nå er satt på vent. Likevel er det verd å merke seg at det israelske luftvåpenet ikke benytter saudi-arabisk luftrom til sine angrep mot Iran. De flyr over Syria og Irak.
Etter 7. oktober har Israel demonstrert sin militære overlegenhet i området. Det har gitt landet økt sikkerhet på kort sikt, men også ført med seg at israelske myndigheter har begått krigsforbrytelser og blitt anklaget for folkemord.
Lodgaard mente det er tvilsomt om Israel kan høste langsiktige fordeler av krigføringen, og viste blant annet til USAs erfaringer fra Afghanistan og Irak. Folk liker ikke å bli okkupert. Da ligger viljen til motstand der hele tiden.
USA og Kina
Han sammenlignet USAs og Kinas interesser i Midtøsten. Militært står USA suverent sterkest. Amerikanerne har 750 militærbaser i utlandet, kineserne bare en. Økonomisk er det annerledes. Kina bevilger mer penger til dette området enn USA. Kineserne investerer også i Israel.
Politisk sier Kina at landene i Midtøsten bør bestemme sin framtid selv. De vet at dette går ut over USA. Lodgaard mente at den kinesiske verktøykassen i Midtøsten var viktigere enn den amerikanske fram til 7. oktober. Etterpå er det blitt omvendt.
Israels avhengighet av USA
Israel er avhengig av å ha USA på sin side. Det er den viktigste grunnen til at israelerne så langt har avstått fra å angripe Irans oljeinstallasjoner eller atomanlegg, noe som lett kunne ha utløst en større regional konflikt. Dette ville ha vært uheldig for USA i valgkampen. Spørsmålet er hva som skjer når den nå er over.