Dette var Anne Grethes Solbergs hårete mål da det så aller mørkest ut. Prognosen var ikke oppløftende, og det ble en meget krevende rehabilitering – mentalt og fysisk – en reise hun tok oss med på i sin forelesning 3. september.
Hun fortalte om sin lange og tøffe kamp for å skape seg et liv etter at hun i august 2006 ble skutt og hardt kvestet i et drapsforsøk med haglegevær. Gjerningspersonen var hennes eksmann som hun da formelt var i ferd med å bli skilt fra.
Hun berget mirakuløst livet, men måtte bøte med en varig skadd hofte og amputasjon av en arm. Hun innså tidlig, sterkt traumatisert, at skulle hun komme seg videre, måtte hun finne sin egen måte å gjøre dette på. Hun måtte stole på seg selv og sin indre motivasjon.
Solberg fikk mye hjelp gjennom gruppeterapi, men ikke nødvendigvis gjennom å høre andres historier. Hun erfarte at gjennom slike gruppesamtaler lærer man å kjenne seg selv. Man blir bevisst sine egne tanker og dermed kunne observere seg selv «sett utenfra». Sentralt i terapien er å lære hvordan man skal kunne forholde seg til de tunge tankene som jevning vil kunne dukke opp.
Hun kom seg på beina! Fire år senere gjennomførte hun til og med New York Maraton, 42 krevende kilometer. Siden er mange ulike mål oppnådd og etter hvert også 11 gjennomførte maratonløp.
Det har vært viktig å lukke døren til fortiden – «episoden» som hun kalte det – fordi den får man ikke gjort noe med. Bruk kreftene på Her og nå i stedet for å gruble på Hvorfor har jeg det slik? Tenk heller på det du ønsker å oppnå og hva som skal til å nå dette målet?
Gjennom rehabiliteringen har Solberg hatt tre sentrale momenter som hun mener er svært viktige i situasjoner som hennes:
- Vi blir som vi spiser, dvs. riktig kosthold er svært viktig for rehabilitering og livskvalitet
- Være bevisst på hvordan vi tenker og hvordan vi forholder oss til tankene som dukker opp
- Hva gjør vi med kroppen vår, hvordan bruker vi kroppen
Anne Grethe Solberg har holdt utallige foredrag opp gjennom årene om sin historie og om hvordan hun målbevisst har tatt tak i sin egen situasjon for å komme dit hun er i dag er.
Med utgangspunkt i sin egen opplevelse og sine erfaringer er hun i dag spesielt engasjert i temaet partnervold og hvordan vi som samfunn skal få bukt med disse uhyrlige overgrepene. Statistikken viser at det gjennomsnittlig hvert år skjer åtte partnerdrap i Norge. Statistikken viser videre at sju av de åtte drepte er kvinner som er blitt drept av sine partnere.
Gjennom konstruktive tiltak håper Solberg at tallet om noen år skal være null.