Anne Sverdrup-Thygesons forelesning økte vår kunnskap om insektene og deres betydning betraktelig

Anne Sverdrup-Thygeson er insektenes talsperson i Norge og i mange andre land.  Hun beskriver insektene som naturens lim – ufattelig rare og morsomme.

Biolog og professor Anne Sverdrup-Thygeson formidlet med engasjement og humør sin glødende interesse for insektenes verden. Hun ga oss definisjonen på insekt (6 ben, 4 vinger, 3 ledd, 2 antenner). De finnes i overveldende mengder, menneskene utgjør en mikroskopisk andel, ikke bare når det gjelder antall, men også når det gjelder samlet vekt. På den annen side er antall insekter halvert de siste 40 årene, mens vi mennesker er blitt dobbelt så mange.

Uten insekter vil dyr og mennesker dø, de er tannhjulene som får verden til å gå rundt. Uten deres polinering hadde vi hatt dårlig med frukt og grønnsaker og ville helt manglet sjokolade og kaffe. De fungerer som naturens vaktmestere og bidrar til nedbryting av dødt biologisk materiale. I tillegg fungerer de som mat for dyr og kanskje etter hvert for mennesker. Attpåtil gir de oss produkter som honning og fargestoffer: Rembrandts malerier ville ikke vært det samme uten rødfarge fra skjoldlus.

Tilhørerne satt igjen med respekt for den komplekse verden vi er en del av, der vi til daglig oftest overser de små undere i naturen som vi er totalt avhengige av.  

Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). Hun forsker og underviser i naturforvaltning, insektøkologi og skogens biomangfold. Hun har skrevet to bøker. «Insektenes planet» kom våren 2018, ble nominert til Brageprisen og er solgt til 24 land. I høst fulgte hun opp med barneboka «Insektenes hemmeligheter», en bok om småkryp vi ser rundt oss. «Fjell og vidde» sier i sin anmeldelse: «Kjøp denne boka til alle barn du kjenner.

Skroll til toppen