Kapellmester Per Christian Revholt, bosatt på Fornebu, ga de fremmøtte på FSUs medlemsmøte 19. mars en musikalsk og teaterhistorisk feststund. Under tittelen «Minner fra grava» (orkestergrava) og med «There`s no business like show business» som musikalsk ouverture delte han muntre historier fra et langt kunstnerliv og kloke tanker om kulturens betydning i samfunnet med et entusiastisk og etter hvert syngende publikum.
Revholt har vært kapellmester på Nationaltheatret mesteparten av tiden siden 1987, og har tjent under åtte teatersjefer. Han innledet sitt kåseri med å minnes teaterets første kapellmester, den kjente komponisten Johan Halvorsen, som ved åpningen i 1899 ledet et orkester på 48 musikere. 100 år senere var orkesteret redusert til 35 medlemmer, men grava var da så trang at trompetistene måtte stå i losjene og de andre musikerne krype til sine plasser.
Kongefest og Rachmaninoff
Revholt ga en levende skildring av teaterets velkomstfest for kong Haakon med kongen selv i kongelosjen, Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen og statsminister Christian Michelsen på første rad og Edvard Grieg på balkongen under kongelosjen fordi han var for liten til å se scenen fra orkesterplass. Den eneste prominensen som glimret med sitt fravær, var Fridtjof Nansen, som angivelig var hos en elskerinne på Ringerike.
Johan Halvorsens sønn, skuespilleren Stein Grieg Halvorsen, som ble 104 år gammel, var kanskje Revholts beste kilde til teaterets historie gjennom mange tiår. Grieg Halvorsen fortalte blant annet om et besøk fra den russiske komponisten Sergej Rakhmaninov fra St. Petersburg. Rakhmaninov skulle være solist i sin klaverkonsert nummer to, men hadde ikke med seg notene. Løsningen ble å rekonstruere hele konserten, en øvelse som tok lang tid, avbrutt av servering av fårikål og dram i Halvorsens hjem.
«Reisen til Julestjernen» x 1200
Revholt har vært musikalsk ansvarlig for en rekke oppsetninger på Nationaltheatret. Rekorden er 1200 forestillinger av «Reisen til Julestjernen». Hans kåseri var krydret med minner om samarbeidspartnere som Per Aabel, Wenche Foss, Toralv Maurstad, Edith Roger, Egil Monn Iversen, Finn Ludt, Erik Bye, Rolv Wesenlund, Carsten Byhring, Henki Kolstad og Grethe Kausland. Men han fortalte også om lærerike år i Storbritannia, der han blant annet arbeidet ved Shakespeare-teateret. En britisk regissør som satte opp «Peer Gynt», ønsket ikke Griegs musikk til Mor Aases død, men erstattet den med en lystig låt i dur.
I samspill med publikum
Nationaltheatrets formålsparagraf har fra starten av vært å oppføre det ypperste av dramatikk, musikk, opera og ballett. Revholt er sterkt i tvil om hvor lenge teateret kan fortsette med dette uten at teaterbygningen blir restaurert. –Den faller nesten sammen, advarte han.
Revholt understreket sterkt hvor mye kunst og kultur betyr for et humanistisk samfunn. -Musikken er et språk alle har et forhold til. Den gir munterhet og liv til alt. Og teater er å gjøre hverandre gode – i samspill med publikum, konkluderte Revholt.




