Et demokrati i livsfare

12 dager før den avgjørende andre omgangen i presidentvalget i Brasil tegnet samfunnsgeograf og brasilekspert Torkjell Leira et dramatisk bilde av hva som står på spill overfor FSUs medlemmer. Under tittelen «Kunsten å drepe et demokrati» advarte han om hva som kan skje etter valget som står mellom sittende president Jair Bolsonaro og tidligere president Luiz Inacio Lula.

Leira sa at demokratiet i Brasil ikke har vært så utsatt som nå siden militærdiktaturet ble avviklet i 1985. Forverringen har skjedd i løpet av de snart fire årene Bolsonaro har vært president.

Korrupsjon og dårlig råd

Det var flere grunner til at brasilianerne valgte Bolsonaro høsten 2018. Folk flest hadde dårlig råd, og politikere fra alle partier og en rekke næringslivsledere var innblandet i omfattende korrupsjonsskandaler.

I denne situasjonen klarte Bolsonaro å fremstille seg selv som en redningsmann. Og han utnyttet at Brasil i bunn og grunn er et svært verdikonservativt samfunn. For å sitere en kvinnelig nabo av Leira under ett av hans mange opphold i Brasil: «Bolsonaro sier høyt det de fleste brasilianske menn tenker.»

Bolsonaro hadde støtte fra mektige velgergrupper som bønder, militære, religiøse og finansmiljøer. Og han var det Leira kalte konge på sosiale medier. Han fikk også sympatistemmer etter at han ble knivstukket og nesten drept under et valgkamparrangement.

I 2018 var Lula fratatt sine politiske rettigheter etter en korrupsjonsdom og kunne ikke stille til valg. Denne dommen ble opphevet i 2020. Nå leder Lula på meningsmålingene, men Bolsonaro ser ut til å ta inn stadig mer av forspranget.

Skepsis på grunn av covid

Leira mener at Bolsonaro står svakere i år enn for fire år siden. Den økonomiske krisen er mindre alvorlig. Støttegruppene fra 2018 er blitt mer skeptiske på grunn av presidentens håndtering av covidpandemien. 600.000 brasilianere døde på grunn av sykdommen. Nesten alle velgere kjente noen av de døde. Bolsonaro er ikke lenger så overlegen på sosiale medier, og valgkampen har tross alt vært mindre dramatisk enn i 2018.

Leira er overbevist om at det er best for det brasilianske folk om Lula vinner presidentvalget. Det vil kunne hindre at Bolsonaro fortsetter å bruke demokratiets virkemidler til å ødelegge demokratiet innenfra.

Godtar neppe nederlag

Men Bolsonaro vil med temmelig stor sikkerhet ikke godta et tap. Han er sterkt kritisk til valgsystemet i Brasil. Derfor er det overveiende sannsynlig at han etter et eventuelt nederlag vil oppfordre sine tilhengere til fredelige demonstrasjoner mot valgresultatet. Problemet er imidlertid at mange av disse tilhengerne er våpenføre menn som kan tenke seg å bruke voldelige midler i kampen mot Lulas tilhengere, advarte Leira.   

Skroll til toppen