Besøk på det nye Nasjonalmuseet

Det ble en flott kulturopplevelse på en vanlig tirsdag for oss fra Fornebu senioruniversitet som besøkte det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen den 11. oktober.

Det nye museet er Nordens største kunstmuseum. Mye er sagt om selve bygget slik det fremstår, men når vi for første gang møter det nye museet fulle av forventninger, er det ikke vanskelig å finne frem til karakteristikker som monumentalt og tidløst med en kompromissløs kvalitet ned til minste detalj. Det er med andre ord et museum som det er lett å bli stolt av.

Og samlingen blir presentert slik:

«Samlingspresentasjonen består av rundt 6500 utvalgte verk fra Norges største samling av kunst, arkitektur og design. Fra oldtiden og fram til i dag. Her møter du ikoniske verk, men også overraskelser og grensesprengende kunstneriske uttrykk som har vært med på å forme våre liv og samfunnet vi lever i».

Vi ble tatt imot av Kristi Skullerud fra styret i FSU som dagens vertinne, mens kulturhistoriker Stine Elisabeth Johansen viste oss rundt med stor innlevelse og engasjement.

Museets første etasje er i hovedsak viet design og kunsthåndverk fra oldtiden og frem til i dag. Maleri, skulptur og arkitektur utgjør også en sentral del av presentasjonen.

Som eksempel var det vakre Baldisholteppet fra 1100-tallet nok til å ta pusten fra mange. Et høydepunkt var også Dronningrommet med blant andre de signingskjolene som dronningene Maud og Sonja brukte i Nidarosdomen i henholdsvis 1906 og 1991.

De store verkene fra norsk malerkunst er selvfølgelig godt representert som f.eks. Harald Solberg og hans «Vinternatt i Rondane». I tillegg var et eget rom var viet Edvard Munch og hans kunst. Museet rommer også mange temautstillinger og nye kommer. Eventyrutstillingen «Østenfor sol og vestenfor måne» er et eksempel som engasjerte.

 -Dere må love meg en ting. Dere må komme igjen, sa vår dyktige omviser, Stine Elisabeth Johansen da hun avsluttet sin omvisning. Vi fikk et godt innblikk i hva museet har å by på. Men nye opplevelser av kunst, arkitektur og design venter i det nye Nasjonalmuseet.

Skroll til toppen