En samfunnsutvikling som Trump utnyttet

En uke før presidentvalget ga utenriksmedarbeider i NRK Tove Bjørgaas de 50 fremmøtte på FSU-møtet dagen etter de nye koronatilstramningene, en meget innsiktsfull gjennomgang av den politiske situasjon i USA.

Bjørgaas har bodd til sammen 16 år i USA, hvorav åtte som korrespondent for NRK. I ukene før valget har hun reist rundt i flere av de statene som kan komme til å bli avgjørende for valgresultatet, som for eksempel Georgia, Sør- og Nord- Carolina og Pennsylvania. I samtaler med vanlige velgere fikk hun der et levende inntrykk av årsakene til den stadig sterkere polariseringen som preger det amerikanske samfunnet. Hun ga et levende inntrykk av at det ikke er mulig å forstå det som nå skjer i USA, uten å ha hatt denne grasrotkontakten.

Den erfarne USA-kjenneren understreket at det ikke er Donald Trump som har skapt det politiske klimaet som nå hersker i USA. Det har heller de tradisjonelle elitene i landet gjort, blant annet ved å se ned på vanlige arbeidsfolk uten høyere utdanning.

Bjørgaas lot seg ikke friste til å tippe valgresultatet, det var det for mange som brente seg på for fire år siden. Meningsmålingene viser stort sett en klar ledelse for Demokratenes presidentkandidat Joe Biden, men ett av mange usikkerhetsmomenter er hvordan den antatt større deltagelsen ved årets valg vil slå ut. Det er Trump son engasjerer velgerne, enten den ene eller andre veien. Mange velgere som vil stemme på Biden, gjør det ikke fordi de synes han er en god kandidat, men fordi de vil unngå Trump.

Skroll til toppen