Iben Sandemose: I skyggen av Jante

Rørende og humoristisk

Ca. 100 medlemmer og andre interesserte møtte opp på Fornebu S for å høre forfatteren, tegneren og multikunstneren Iben Sandemose kåsere under tittelen «I skyggen av Jante». Janteloven med «formålsparagrafen» «Du skal ikke tro at du er noe» ble i sin tid formulert av Iben Sandemoses bestefar, den dansk-norske forfatteren Aksel Sandemose. 

Barnebarnet har klart å snu Janteloven på hodet. Gjennom tekst, bilder og tegninger overbeviste hun forsamlingen om hvordan hun har brukt motgang i livet til noe konstruktivt.

Nærgående beskrivelser av forholdet til bestefaren, faren, oppfinneren og Il Tempo Gigante-konstruktøren Bjarne Sandemose, og hennes kjæreste gjennom flere år, skuespilleren Trond Brænne, gjorde sterkt inntrykk på de fremmøtte.

Aksel Sandemose ble portrettert med en herlig blanding av utlevering og respekt. Bjarne Sandemose med alle sine viltre påfunn og oppfinnelser var utvilsomt en stor inspirasjonskilde for datteren.   Og Trond Brænne var en kunstnerisk samarbeidspartner, spesielt når det gjaldt bøker og opptredener for barn.

Iben Sandemoses kåseri var rørende, humoristisk og til tider frekt. Hun fremkalte både latter og tårer i en engasjert forsamling. 

Skroll til toppen