Dystre utsikter for et splittet USA

NRK-journalist Tove Bjørgaas tegnet et dystert bilde av USA for mer enn 100 tilhørere på FSUs medlemsmøte 9. november. Hun sa at USA er et dypt splittet land der gjensidig hat mellom ulike grupper er sterkere enn i noe europeisk land.

Den politiske splittelsen finnes i de fleste saker, også når det gjelder vaksinering mot covid-19. Bare 58 prosent av amerikanerne er fullvaksinerte, og en rekke mennesker mister livet på grunn av sin politiske oppfatning.

Splittelsen har fått ny næring av at de økonomiske og sosiale forskjellene i USA har økt, også under pandemien. Unge mennesker blir frustrerte, og slutter i jobbene sine på grunn av lange arbeidsdager, lave lønninger og dårlig arbeidsmiljø. Bjørgaas mente at establishment ikke har forstått hvordan vanlige har det i hverdagen, og at det er god grunn til å spørre hvordan USA ser ut om 20 år.

President Joe Biden har ikke lykkes med å samle det amerikanske folket. Fortsatt tror hver sjette amerikaner at Donald Trump egentlig vant fjorårets presidentvalg.

Republikanernes seier ved guvernørvalget i Virginia og Demokratenes knappe seier i New Jersey kan bære bud om at Demokratene risikerer å miste flertallet ved kongressvalget neste år. Det er uansett vanskelig for partiet til en sittende president å vinne et mellomvalg.

Måten krigen i Afghanistan ble avsluttet på, har skadet Biden blant hans egne tilhengere, til tross for at flertallet av amerikanerne har vært motstandere av krigen i minst 10 år. Bjørgaas mente at Afghanistan er det siste eksemplet i rekken fra Vietnam og fremover på at USAs såkalte nasjonsbyggingskriger er dømt til å mislykkes.

Et stort spørsmål i amerikansk politikk er om Trump kommer til å bli republikanernes presidentkandidat i 2024. Noen republikanere frykter at Trump gjorde så stor skade i sin forrige presidentperiode at de bør lete etter en kandidat med Trumps beste egenskaper som velgermagnet, men uten hans uforutsigbare lederstil. Kan det være et forvarsel at republikanernes seierherre ved guvernørvalget i Virginia ikke ønsket å ha Trump med i sin valgkamp?

Skroll til toppen