Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Edda Espeland – XU; den hemmeligste del av norsk motstandsbevegelse 

25. april 2023 | 11:00 - 12:30

Etterretningsorganisasjonen XU spilte en avgjørende rolle i norsk motstandsbevegelse under annen verdenskrig. Men fordi alle som deltok i XU, ble avkrevet taushetsløfte også etter krigen var slutt, ble det meste av virksomheten der ukjent for ettertiden. Først i 1988 ble taushetsløftet opphevet. Da var mange av XU-medlemmene døde.

XU rekrutterte agenter over hele landet. Mot slutten av krigen var om lag 1500 nordmenn med i organisasjonen.  De rapporterte via et norsk etterretningssenter i Stockholm direkte til Forsvarets Overkommando i London.

XU forsynte de allierte med detaljert informasjon om de tyske styrkene i Norge. Mange av agentene, ikke minst de som var i ledelsen, opererte fra dekkleiligheter og levde ofte farlig for å unngå å bli oppdaget av tyskerne. Flere meldte seg inn i NS for å kunne gi opplysninger til XU om tyskernes og nazistenes planer og bevegelser. Noen av disse slet med å bli renvasket etter krigen på grunn av det strenge hemmeligholdet i XU.

Journalist og forfatter Edda Espeland ga høsten 2022 ut boken «XU-agenter. Humleforskeren, journalisten, tryllekunstneren og studenten. Tause i 50 år». Der omtaler hun skjebnen til flere av lederne i XU og beskriver hvordan hennes far, redaktør Erling Espeland, som XU-agent meldte seg inn i NS samtidig som han jobbet i lokalpressen på Gjøvik.

Detaljer

Dato:
25. april 2023
Tid
11:00 - 12:30
Kategori for Arrangement:
Arrangement Tags:
, , , ,

Sted

Fornebupiloten
Fornebu S + Google-kart
Skroll til toppen