Bernhard Mellbye – Kjedemakt og matpriser

Som kunder møter vi daglig matvarekjedenes markedsmakt i nærbutikken og stormarked. De fleste av oss har klare synspunkter på matpriser og prisutvikling, vareutvalg, kvalitet osv. De store kjedenes markedsmakt er meget stor. De tre dominerende aktørene NorgesGruppen, Coop og Rema har over 95 % av matvaremarkedet i Norge.
Så hvordan er situasjonen i verdikjeden for mat, hvordan har kjedemakt og matpriser utviklet seg, og hvordan forventer vi at utviklingen blir fremover? Bernhard Mellbye kommer til FSU 20. januar for å gi oss innsikt i og bakgrunn for dette. Og tidspunktet er jo passende – prisutviklingen for mat ved starten av året er gjerne omvendt av temperaturutviklingen – matprisene blir høyere mens vintertemperaturen kryper nedover.
Bernhard Mellbye har 35 års erfaring fra matbransjen. Først 10 år i ledelsen i Stabburet AS og Orkla Foods, og deretter 25 år som rådgiver for norsk og nordisk matvareindustri med kunder som Orkla, Tine, Nortura, Bama og Mowi. Han er utdannet siviløkonom med Master fra Insead.
Noen stikkord for forelesningen:
- Hvorfor er norsk mat så dyr?
- Hvordan oppstår markedsmakt i verdikjeden for mat?
- Er den norske strukturen annerledes enn den vi finner andre steder i Europa?
- Hvordan kan norske matpriser bli 15-20 % rimeligere selv uten endringer i grensevern, landbrukspolitikk eller moms?
- Hva gjør myndigheter og politikere?
- Hvordan reformere norsk landbruk og redusere både priser og subsidiebehov?
Vi gleder oss til å starte vårsemesteret med en matnyttig forelesning av Bernhard Mellbye.

