Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Per Kristian Eide – Hjernevæske, hjernerens og demens

29. november 2022 | 11:00 - 12:30

Nye oppdagelser har endret synet på hjernevæsken. Dette kan bedre behandlingen av alvorlige demenssykdommer som Alzheimer og Parkinson, mener forskere.

De siste ti årene har det skjedd et paradigmeskifte, poengterer Per Kristian Eide, professor i medisin ved UiO og seksjonsoverlege på nevrokirurgisk avdeling ved Rikshospitalet.

Tidligere tenkte man at hjernevæsken omsluttet hjernen, men at den ikke trengte inn i hjernen – i hvert fall ikke mer enn noen millimeter.

Mange tror nå at hjernen og hjernevæsken lever to forskjellige liv. Det er klart at hjernevæsken beskytter hjernen mot rystelser, men den er langt viktigere enn dette. Eides forskning viser at hjernevæsken betyr langt mer for hjernehelsen enn det man tidligere har trodd.

Forelesningen vil fokusere på ny kunnskap om hjernens evne til å rense seg selv for skadelige stoffer og hvilke konsekvenser dette kan ha når det svikter.  Spesielt fokuseres på den betydning det kan ha for hjernens funksjon ved aldring og ved sykdom, for eksempel demenssykdom. Dessuten vil Eide fokusere på om det finnes måter å påvirke hjernerensen.

Detaljer

Dato:
29. november 2022
Tid
11:00 - 12:30
Kategori for Arrangement:
Arrangement Tags:
, ,

Sted

Fornebupiloten
Fornebu S + Google-kart
Skroll til toppen