Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

Per Kristian Eide – Hjernevæske, hjernerens og demens

29. november fra 11:00 - 12:30

Nye oppdagelser har endret synet på hjernevæsken. Dette kan bedre behandlingen av alvorlige demenssykdommer som Alzheimer og Parkinson, mener forskere.

De siste ti årene har det skjedd et paradigmeskifte, poengterer Per Kristian Eide, professor i medisin ved UiO og seksjonsoverlege på nevrokirurgisk avdeling ved Rikshospitalet.

Tidligere tenkte man at hjernevæsken omsluttet hjernen, men at den ikke trengte inn i hjernen – i hvert fall ikke mer enn noen millimeter.

Mange tror nå at hjernen og hjernevæsken lever to forskjellige liv. Det er klart at hjernevæsken beskytter hjernen mot rystelser, men den er langt viktigere enn dette. Eides forskning viser at hjernevæsken betyr langt mer for hjernehelsen enn det man tidligere har trodd.

Forelesningen vil fokusere på ny kunnskap om hjernens evne til å rense seg selv for skadelige stoffer og hvilke konsekvenser dette kan ha når det svikter.  Spesielt fokuseres på den betydning det kan ha for hjernens funksjon ved aldring og ved sykdom, for eksempel demenssykdom. Dessuten vil Eide fokusere på om det finnes måter å påvirke hjernerensen.

Detaljer

Dato:
29. november
Tid
11:00 - 12:30
Kategori for Arrangement:
Arrangement Tags:
, ,

Sted

Fornebupiloten
Fornebu S, Snarøyveien 55, 1364 Fornebu + Google-kart
Rull til toppen