Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Morten Jentoft – Finland; fra russisk storfyrstedømme til Nato-medlem

30. mai 2023 | 11:00 - 12:30

Finland har gjort dramatiske endringer i sin sikkerhetspolitikk i 2022, etter det russiske angrepet på Ukraina. Hva betyr det for finnene at de nå får en 1340 km lang Nato-grense mot et uforutsigbart Russland?

Utenriksmedarbeider i NRK Morten Jentoft har som journalist og forfatter fulgt Finland og finsk politikk i mange tiår.  Han er en av svært få norske journalister som behersker finsk, noe som har gjort det mulig for ham å knytte svært gode kontakter i ulike miljøer i Finland. Han snakker også russisk, og har erfaring fra to perioder som NRKs korrespondent i Moskva.

Jentoft vil ikke bare ta pulsen på de dramatiske endinger som nå skjer, men også gå gjennom det historiske forholdet mellom finner og russere fra Finlands status som russisk storfyrstedømme i tsartiden. Viktige stikkord er finsk selvstendighet i 1917, vinterkrig og fortsettelseskrig, vennskaps- og bistandspakt med Sovjetunionen i 1948 og avslutningen av den kalde krigen på 1990-tallet, noe som banet veien for finsk EU-medlemskap.

Detaljer

Dato:
30. mai 2023
Tid
11:00 - 12:30
Kategori for Arrangement:
Arrangement Tags:
, ,

Sted

Fornebupiloten
Fornebu S + Google-kart
Skroll til toppen