Velg visning

Arrangement Views Navigation

I dag

Kjell-Ole Haune – Krigsspor på Fornebu

Fornebupiloten Fornebu S

I forbindelse med byggearbeidene på Fornebu fant Skanska en bunker som hittil hadde vært ukjent for byggherren og kommunen.

Kjell-Ole Haune, med en over-gjennomsnittlig stor interesse for krigsminner i lokalmiljøet, ble kontaktet av OBOS. Haune, som selv vokste opp på Snarøya, hadde selv avlagt bunkeren et besøk kort tid før flyplassen ble nedlagt og hadde egne foto som skapte stor interesse hos Riksantikvaren.

Cato Guhnfeldt – Fornebu 9. april 1940

Fornebupiloten Fornebu S

På 84-årsdagen for Tysklands angrep på Norge i 1940 tilbyr FSU det første av to foredrag om Fornebu under den tyske okkupasjonen.

Berit Reiss-Andersen – LAW and PEACE

Fornebupiloten Fornebu S

Berit Reiss-Andersen, advokat og ikke minst medlem av Nobelkomiteen fra 2012 (leder fra 2017) skal holde en forelesning hos oss som hun har kalt «Law and Peace».  Reiss-Andersen har også vært statssekretær i Justisdepartementet fra 1996 til 1997 og var leder av Den Norske Advokatforening fra 2008 ti 2012. To kriminalromaner har hun utgitt sammen med Anne Holt.

Per Christian Revholt – Minner fra Grava

Fornebupiloten Fornebu S

En kjærlighetserklæring om kunstens nødvendighet, sett fra en kapellmesters ståsted i orkestergraven. Først og fremst fra Nationaltheatret, men også fra andre teatre i inn og utland.

Torbjørn Røe Isaksen – Hvorfor tror vi ikke på nåtiden?

Fornebupiloten Fornebu S

Torbjørn Røe Isaksen har en politisk fortid som statsråd i tre departementer i Erna Solbergs regjering. Han var stortingsrepresentant for Telemark Høyre fra 2009 til 2017 og leder av Unge Høyre fra 2004 til 2008.

KVELD med MUSIKK og PIZZA

Fornebupiloten Fornebu S

NYTT TILBUD!

STYRET inviterer til bli-bedre-kjent-med-hverandre-kveld.

Håvard Tveit Ihle – Universets subtile glød

Fornebupiloten Fornebu S

Håvard Tveit Ihle vil fortelle om den kosmiske bakgrunnsstrålingen (gløden fra big bang) og hvordan vi bruker strålingen til for eksempel å vite hva universet består av, hvor gammelt det er og hvor fort det utvider seg - og kanskje litt om sorte hull.

DOBBELFORELESING: Halvard Leira & Ada Elisabeth Nissen – Nordmenn som fredens apostler? Norsk fredspolitikk før og nå

Fornebupiloten Fornebu S

Siden begynnelsen av 1990-tallet har Norge bidratt som tredjepart i en rekke internasjonale fredsprosesser. Norges første meglingsoppdrag etter den kalde krigen fant sted i Guatemala, men det er den berømte Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne som markerte det store gjennombruddet for norsk fredsmekling. Etter dette fulgte en rekke meglingsforsøk. Prosessen i Sri Lanka på 2000-tallet endte fatalt, mens prosessen i Colombia noen år senere resulterte i en historisk fredsavtale. Parallelt med meglingsoppdragene har fredsdiplomatiets innretning forandret seg. Det har blitt institusjonalisert og profesjonalisert. Samtidig ligger motivasjonen bak engasjementet fast.

Dette fredsengasjementet, i overivrige øyeblikk omtalt som kroneksemplet på Norge som «humanitær stormakt», reiser to sett av spørsmål.

Det første settet av spørsmål dreier seg om historiske årsaker. Hvordan kan det ha seg at det på 1990-tallet ble opplevd som selvsagt og riktig at Norge skulle engasjere seg i fredsprosesser i land langt borte, og at det raskt ble vanlig å referere til en norsk fredstradisjon? Var det, som Dagbladet hevdet så lang tilbake som i 1896, slik at nordmenn var og er «naturlige og fødte Fredsvenner»? Om så ikke, hvorfor ble fredssaken så viktig i norsk utenrikspolitikk rundt 1900 og hvordan ble fredstanken videreført under skiftende utenrikspolitiske omstendigheter?

Det andre settet av spørsmål dreier seg mer konkret om de siste tårenes fredsengasjement. Hvordan har Norge fått nøkkelroller i alle disse fredsforhandlingsprosessene? Hva er det Norge forsøker å bidra med, hvor bra har det egentlig gått, og hvilke lærdommer kan vi egentlig trekke etter tretti år med norsk fredsinnsats?

Erik Møse – FNs undersøkelseskommisjon for Ukraina

Fornebupiloten Fornebu S

Erik Møse er formentlig den dommer i Norge som har bredest internasjonal erfaring.

Fra Borgarting lagmannsrett reiste han i 1999 til Arusha i Tanzania for å ta sete i den særskilte domstol, oppnevnt for å behandle menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser i Rwanda.

FSU feirer 5 ÅR med Harald Stanghelle og ordfører Lisbeth Hammer Krog

Fornebupiloten Fornebu S

FSU har fått til veldig mye siden januar 2019, og vi vil feire våre 5 år.

Fra en relativt beskjeden oppstart med 50 medlemmer og 1 forelesning i måneden, har FSU nå over 500 medlemmer og 150 på venteliste for medlemskap og minst 2 forelesninger i måneden pluss studieturer og andre arrangementer.

Knut Storberget – Forsvarskommisjonen 2023

Fornebupiloten Fornebu S

Vi får besøk av statsforvalter Knut Storberget som ledet Forvarskommisjonen. Denne vurderte sikkerhets- og forsvarspolitiske veivalg og prioriteringer for Norge i et 10-20 års perspektiv, og det er således et meget aktuelt tema Storberget skal foredra om.

KVELD med MUSIKK og PIZZA

Fornebupiloten Fornebu S

NYTT TILBUD!

STYRET inviterer til bli-bedre-kjent-med-hverandre-kveld.

Sunniva Engh – Hvor går India; nasjonalt og i forhold til omverdenen?

Fornebupiloten Fornebu S

Engh er D.Phil. i moderne historie fra Universitetet i Oxford (2006) med avhandlingen 'Population Control in the 20th Century: Scandinavian Aid to the Indian Family Planning Programme'. Hun er også M.Phil. i økonomisk og sosial historie (2000), Universitetet i Oxford.

Odd Einar Dørum – Hvor står de liberale verdier i dagens samfunn?

Fornebupiloten Fornebu S

Odd Einar Dørum har gjennom mer enn femti år vært en av Venstres og de liberale verdiers fremste talsmenn i norsk politikk. Få dager før han fyller 80 år, kommer Dørum til FSU for å tenke høyt om hvordan det står til med de liberale verdiene i dagens samfunn.

Håvard Narum – Lokalvalget dagen derpå

Fornebupiloten Fornebu S

Kommune- og fylkestingsvalget 10. og 11. september ligger an til å bli meget spennende. Det kan bli maktskifte i mange av landets største kommuner, høyst sannsynlig med unntak av Bærum.

Rune Elvik – Eldre i trafikken

Fornebupiloten Fornebu S

Antall eldre øker både i befolkningen og blant førerkortinnehavere. Tidligere hadde eldre bilførere betydelig høyere skaderisiko i trafikken enn førere i andre aldersgrupper, men etter hvert er disse forskjellene blitt mindre og har forflyttet seg til høyere aldersgrupper.

UTSOLGT: STUDIETUR – UTØYA

UTSOLGT! Dessverre ingen billetter tilgjengelig nå. Styret vil vurdere om denne studieturen kan gjentas på et senere tidspunkt.

Kr. 775

Edda Espeland – XU; den hemmeligste del av norsk motstandsbevegelse 

Fornebupiloten Fornebu S

Etterretningsorganisasjonen XU spilte en avgjørende rolle i norsk motstandsbevegelse under annen verdenskrig. Men fordi alle som deltok i XU, ble avkrevet taushetsløfte også etter krigen var slutt, ble det meste av virksomheten der ukjent for ettertiden.

ÅRSMØTE 2023

Fornebupiloten Fornebu S

FSUs styre har besluttet at årsmøtet vil bli arrangert tirsdag 28. mars kl. 11.00-12.30 i Fornebupilotens lokale.

Harald Bøckman – KINA i morgen

Fornebupiloten Fornebu S

Anleggsperioden for «Kina i morgen» har vært underveis en god stund. Den tradisjonelle marxistiske forestillingen om å føre menneskeheten fram mot et klasseløst samfunn er for lengst avlagt.

Hilde Henriksen Waage – Spillet om Syria

Fornebupiloten Fornebu S

Siden 2011 har Syria vært arnested for en av de blodigste borgerkrigene i Midtøsten i moderne tid. Rundt en halv million mennesker er drept, fem millioner har flyktet utenlands, og seks millioner syrere er flyktninger i eget land.

Harald Bøckman – KINA i dag

Fornebupiloten Fornebu S

Kommunistenes revolusjon i 1949 var et vannskille i moderne kinesisk historie.

Tormod Heier – Krigen i Ukraina; en ettårsmarkering

Fornebupiloten Fornebu S

Det meste tyder på at Russlands krig mot Ukraina kan trekke i langdrag med de grusomme menneskelige lidelser og den sikkerhetspolitiske og økonomiske ustabilitet det innebærer.

Harald Bøckman – KINA i går

Fornebupiloten Fornebu S

Kineserne er – på godt og ondt - kanskje mer «hjemme» i sin egen, lange historie enn noe annet folk.

Gutta på skauen – En førjulskonsert

Fornebupiloten Fornebu S

I femten år har Gutta på skauen hatt sine litt utradisjonelle julekonserter for både høy og lav. De har vært langt til skogs og i storbyer, og de har spilt jula inn for både statsminister og turgåere, men aldri på Fornebu - før nå!

Arnhild Skre – Å skrive biografier

Fornebupiloten Fornebu S

Etter en journalistkarriere i NRK, Dag og Tid og Aftenposten har historiker og forfatter Arnhild Skre brukt de siste 13 årene på å skrive biografier om kunstnere og politikere.

Skroll til toppen